Оптимизиране на сайтове

Оптимизиране на сайт - полезна информация за клиенти и партньори от София и страната SEO оптимизация

Днес сайт има почти всеки един член на средностатистическото българско семейство. Било то родител, направил сайт за бизнес цели, било то детето, създало личен блог.

Смело можем да кажем, че ежедневно се създават стотици, че дори хиляди нови сайтове у нас.

Оптимизирането на сайт, познато още като SEO оптимизация е това, което отличава качествените сайтове, то тези, които седят замразени в уеб пространството.

Целите, които трябва да бъдат заложени още преди да се стартира създаването на сайт, са от изключително голямо значение,  а според нас, 99 % от новите сайтове биват създавани без цел и насока, без бизнес план, без идея за по-нататъшно развитие.

Например, Георги от Костинброд е решил, че трябва да създаде личен блог, в който да си публикува снимки от пътешествията по света. Създава го, посещава Египет, споделя пет публикации с много снимки и видео и забравя, че блогът му съществува.

Този сайт си го знае, вижда си го, но само той. С малки изключения.

Друго е положението, когато Георги планува да създаде мощен туристически гид в електронен вид, който да показва красиви места от цял свят, да дава препоръки за изгодни оферти за почивки, за добри цени за хотели и т.н., проект, плануват за комерсиална цел, проект, който със сигурност ще бъде разработван и за който ще се полагат грижи ежедневно.

Сайт, на който ще му се прави SEO оптимизация, сайт, който ще се класира добре в Google и ще бъде ценен за потребителите, без значение, дали таргет аудиторията е София, или Варна, Пловдив и др. градове от България.

И така, това са двата типа сайтове, а ние Ви съветваме да действате по втория начин, т.е. с план, умисъл и цели!

Как се прави SEO оптимизация на сайт, т.е. как се извършва оптимизирането?

Давайки си сметка, че масовият поток от потребители идва на даден сайт именно отправяйки заявки за търсене, то това дава ясна представа, че  колкото по-висок е ресурсът в резултатите от търсенето, толкова повече хора го виждат и посещават. За да може сайтът да излиза на първата страница с органични резултати възможно най-често, трябва да извършите оптимизация за търсачки или SEO.

Какво можете да постигнете чрез SEO оптимизация?

Чрез добре оптимизиран сайт можете да:

  • Увеличите продажбите, ако притежавате електронен магазин.
  • Да повишите информираността за марката и сайта.
  • Да получавате висококачествен целеви трафик, при това ежедневно.
  • Да спечелете доверието на потребителите.

Оптимизацията за търсачки се разделя на вътрешна и външна. Първият тип включва цялата работа, която се извършва на самия сайт: адаптиране на съдържанието към изискванията на търсачките, избор на ключови думи и техническа оптимизация (отстраняване на проблеми с хостинг, настройка на URL адреси на страници, премахване на техните дубликати и т.н.). Към втория – всички действия, които се извършват извън самия ресурс – например публикуване на връзки и рецензии.

Трябва да започнете с вътрешна оптимизация, тъй като няма смисъл да популяризирате сайт чрез ресурси на трети страни, който не е пълен със съдържание и не е адаптиран към изискванията на търсачките. И потребителите, и роботите за търсене ще го намерят за безполезно.

Без да се докосваме до техническата страна, SEO се състои от пет етапа.

Етап 1. Избор на ключови думи

Потенциалните клиенти намират сайта за целеви заявки в Google и други ресурси. Ето защо, първото нещо, което трябва да направите, е да определите какви думи и фрази въвеждат потребителите, когато търсят вашите продукти или услуги.

Изборът на ключови думи ще зависи от спецификата на бизнеса и областите, които включва. Да приемем, че популяризирате сайт на пицария, която има услуга за доставка на адрес, т.е. ще трябва да действате за Google Local Business, но има и пицария на място.

Преди да стартирате процедури по SEO, трябва да разберете кои от предлаганите услуги и е по-важно да изведете на първо място в резултатите от търсенето. За да направите своя избор, вземете предвид следните фактори:

Маргиналност

Ако доставката е търсена и носи повече пари, отколкото поръчките за вкъщи
или на място, популяризирайте го.

Сезонност

През ноември много компании планират новогодишни фирмени партита и се интересуват от цените за банкети. Така че трябва да се уверите, че страницата с вашата оферта се показва в търсачките възможно най-високо. Освен това си струва да се има предвид, че SEO не работи много бързо: обикновено резултатите стават видими след 1-2 месеца.

Текущо представяне

Да кажем, че сега доставката е на първо място, а информацията за вегетарианското меню изобщо не попада в резултатите от търсенето. Ако искате да подчертаете, че имате такава услуга, работете върху популяризирането й.

След това трябва да изберете ключови фрази, които са разделени на три типа:

1. Ключови думи и фрази с висока честота

Те се състоят от 1-2 думи и изглеждат възможно най-абстрактно. За заявката “кино” не е ясно от какво точно се нуждае потребителят. Той може да търси билети за премиера, която иска да гледа,  или просто снимка в Google на кино.

Много е трудно да се напредва с такива фрази: първо, ще трябва да се конкурирате с лидерите на пазара, и второ, финансовият резултат ще бъде слаб поради неяснотата на заявката.

1. Ключови думи и фрази със средна честота

Касае се за повече подробности около заявката. Например . Заявката „Кино в Люлин“ е много по-подходяща за популяризиране, отколкото само “кино”. Въпреки че все още трябва да се състезавате с останалите кина в София и в района.

3. Нискочестотни заявки

За популяризиране при търсене тази група ключови думи е най-важната и интересна. В такива заявки потребителят описва възможно най-точно от какво се нуждае. Да речем, че заявката може да бъде „24-часово кино в София“ или „Кино в Младост“. Такива заявки са рядкост, но процентът на конверсия за тях е висок. Ако киното наистина се намира близо до мястото, тогава човекът, който е въвел заявката, най-вероятно ще отиде до него.

Обикновено оптимизацията за търсачки се извършва в низходящ ред: ако сайтът току-що е стартиран, те започват с по-чести заявки и с течение на времето, след оценка на поведението и нуждите на потребителите, преминават към редките, т.е. към нискочестотните заявки.

Етап 2. Филтриране по ключови думи

След като бъдат събрани ключовите думи, трябва да анализирате списъка и да премахнете излишъка от него.

Ако разработвате търговски ресурс и не планирате да водите блог в него, отървете се от заявките за информация. Няма смисъл да популяризирате сайт за пицария с фразите „рецепта за пица“, ако няма да споделяте съвети и рецепти. Заявката „снимка на пица“ също няма да донесе насочен трафик.

Ако работите в конкретен регион, уверете се, че ключовите фрази остават обвързани с конкретен град. Трябва също да премахнете заявки, които се коригират автоматично от търсачките, и фрази, които се дублират взаимно.

Етап 3. Разпределение на ключови фрази

Когато ключовите думи са събрани, те трябва да бъдат разделени на групи, които в SEO се наричат ​​клъстери. За да направите това, трябва да разберете защо потребителят въвежда тази или онази заявка. За всяко намерение на потенциален клиент се избира собствена група.

Един клъстер със заявка „търся пицария в Младост, която предлага вкусни пици“ ще включва „Пицария в София“, „евтини пици“ и „италианска пица в София“.

Ако първоначалният списък с фрази се оказа малък, можете да разпространявате заявки ръчно. За да ускорите процеса, използвайте специални услуги.

Етап 4. Създаване на съдържание

За да могат търсачките да видят сайта по-добре, трябва да го напълните със съдържание. Освен това за всяка търсачка е важно материалите на вашия ресурс да са уникални, така че не трябва често да използвате публикувани текстове на други хора (дори ако авторът ви е разрешил).

Можете да проверите уникалността на текстовете с помощта на услугата Advego : смята се, че за добро SEO съдържанието трябва да бъде най-малко 80%.

Ключовите думи, избрани за SEO оптимизация трябва да се използват в заглавието на текста и първото му изречение. След това трябва да ги разпределите равномерно и в същото време да се уверите, че материалът не е твърде наситен с „думи и фрази“. Ще бъде трудно за потребителя да прочете повторно оптимизирания текст, в който постоянно се намират едни и същи фрази; Търсачките също реагират зле на подобни статии и могат да понижат сайта в резултатите от търсенето.

За да изглеждат естествени статии и описания, не използвайте ключови думи в една и съща форма. Можете да ги отклонявате, да използвате словоформи или да разбивате ключовите думи на отделни части.

Тук е много важно да знаете, че когато имате един копирайтър, който Ви създава съдържание, то той има собствен стил. Хубаво е от време на време да търсите копирайтинг услугли и от други копирайтъри, именно поради тази причина!

Стъпка 5. Използване на мета тагове

За SEO оптимизацията е важно текстът да бъде разделен на семантични части с помощта на мета тагове – специални инструменти за маркиране на страници, които предават информация на търсачките и браузърите.

Заглавието на статията е маркирано с H1 таг и се използва само веднъж. За да разделите материала на няколко блока, се избират заглавия от втория тип (H2); желателно е към материала да се добави поне едно такова заглавие, което да съдържа ключова фраза. Ако всеки блок има отделни елементи, които трябва да бъдат подчертани и озаглавени, използвайте заглавия H3, които също се възприемат добре от търсачките.

Естествено, не искаме да парадираме, че ние, от viseo сме много добри, но можете да разгледате структурно настоящата статия и ще се уверите, че тя е структурирана на добро ниво.

Заглавие е заглавието на страницата, която виждате в раздела на браузъра или страницата с резултати от търсенето. Състои се от максимум 80 знака  за Google и съдържа основната ключова дума. От заглавието потребителят трябва да разбере какво правите и каква услуга предоставяте.

Описание – кратко съобщение на страницата, което съдържа и основните ключови думи. Обемът му е 160–200 знака.

Етикети за заглавие и описание
Ако не попълните етикетите сами, роботът за търсене ще го направи сам, като комбинира думите, които са на страницата. Понякога този резултат изглежда странен и нечетлив, затова Ви съветваме да ги въвеждате ръчно.

Нещо важно, касаещо автоматизираните услуги

Автоматизираните услуги, които се появяват на пазара, постепенно изместиха скъпите студия и дизайнери и заменят SMM специалистите. Бизнесът обаче не е изоставил услугите на дигиталните компании. Ако бизнесът премине към AI платформи, тогава ще му трябват специалисти, които да ги настроят. Големите корпорации, които могат да си позволят оригинален дизайн, ще търсят още по-активно креативни дизайнери и разработчици.

Естествено ние, като специалисти в областта на търсещите машини Ви съветваме да бягате далеч от автоматизирани услуги по SEO оптимизация, но това е мнение,  с което не желаем да ви ангажираме, тъй като колеги и приятели могат да ни се разсърдят, че по този начин, чрез тези наши съвети, софтуерните им решения няма да се продават, т.е. няма да печелят.

Трябва да знаете, че доброто SEO се откроява тогава, когато се извършва от добри анализатори, опитни експерти и хора, които имат опит, но и умствен капацитет.

Финални думи

Оптимизиране на сайт –  състои се от голям брой стъпки, за които не само маркетологът трябва да носи отговорност. Изборът на ключови фрази и работата с мета тагове е само малка част от процеса. За да популяризирате ресурс в търсачките, трябва да наблюдавате техническото му състояние, да създавате подходящо съдържание, да анализирате поведението на потребителите и да взаимодействате с партньорите.

Да поверите тази дейност от онлайн бизнесът си на дигитална агенция с опитни експерти е нещо много важно! Съветваме Ви, ако нямате опит и време, да насочите енергията си именно към агенции, предлагащи SEO оптимизация, без значение, дали се касае за нашата агенция, или друга, на наши колеги и конкуренти.

Полезни ресурси, касаещи SEO оптимизация на сайтове

  1. Ако се интересувате от цените и ценообразуването в тази сфера, то прочетете тази статия.
  2. Какво предтавлява услугата “Линк билдинг” и защо е неизменна част от SEO – научете от тук.
  3. В тази публикация сме споделили как да действате, ако сте управител на електронен магазин. Разгледайте я!
  4. Изберете надеждна компания за SEO, за да се радвате на много нови потребители и клиенти!
  5. И последният ресурс, който Ви препоръчваме да прочетете е на тема: Защо трябва да направим SEO оптимизация на нашите сайтове?

Източник: https://w-seo.com/optimizirane-na-sait.html

Rate article
Дигитален Маркетинг
Add a comment