Разликата между брандинг агенция и уеб студио

Линк билдинг чрез участие в директории за статии SEO оптимизация

Каква е разликата между брандинг агенция и уеб студио? Техническата платформа на сайта определяща ли е при избора на разработчик? В тази статия ще научите нашето виждане за това как даден проект трябва да бъде разработен и каква роля играе в системата за комуникация с марката.

Как изглежда пазарът на търговски дизайн в момента? Има агенции за брандиране и има уеб студия. Те могат да бъдат наречени по различен начин, но същността остава същата: някои се специализират в проектирането и маркетинга, други в технологиите и инженерството. И тази ситуация е стандартна за 99% от компаниите. Освен това подходите за работа също се различават – ако брандинговата агенция се интересува предимно от бизнес модела, философията и стратегията на компанията, тогава уеб студиото е във функционалния състав и обхват на работата по програмиране. За да се опрости много, целите са важни за първите, а атрибутите са важни за вторите.

Емоция или рационално?
Брандинговите агенции са специализирани в разработването на позициониране и визуална идентичност: платформи на марката, стратегии за поведение и комуникация, лога, фирмена идентичност, опаковки. Създайте книги с марки и насоки. Но тъй като те не се изпомпват в дигиталната сфера (няма специалисти, бизнес процесите не се изграждат по този начин и т.н.), създадените от тях сайтове са или твърде отделени от реалността, или страдат от лошо техническо развитие. Има достатъчно примери: странни промо сайтове с неудобна навигация, художествени проекти, които не могат да бъдат популяризирани от гледна точка на SEO и т.н. В резултат на това сайтът изпада от последователна и последователна комуникационна система и излъчва всичко, освен ключовата стойност на марката …

Уеб студията се изграждат по различен начин. Тези компании са базирани на технически специалисти: дизайнери, програмисти, разработчици на интерфейс, SEO анализатори. Да, там със сигурност има дизайнери. И често много добри дизайнери. Всички процеси обаче са изградени от техническия компонент на работата. Често прототипът в Axure вече диктува както композицията, така и дизайна на проекта на дизайнерите. Ето защо портфолиото на преобладаващото мнозинство от уеб студия е съвсем същите сайтове: променете логото на друго, променете цвета и банера и това е – това е сайтът на друга компания.

Тази ситуация не е нито лоша, нито добра, тя е такава, каквато е. Но има и трети начин.

Брандиране с цифрово – третият начин
Марката е преди всичко силен, утвърден имидж. Марката е конкурентно предимство. Какво прави една компания независима от дъмпинг на цените или копиране на технологии.
За да бъдете силна марка, не е нужно да имате супер лого, световноизвестна или да поръчате дизайн на идентичност от Wolff Olins. Можете да работите на местния пазар за товарни превози или металообработване, на федералния пазар на бижута или да произвеждате бързо замразени продукти. Но във вашата среда винаги има компания, която хората запомнят първо, когато се интересуват от някакви услуги или стоки. Защо? Защото те са различни и тази разлика се възприема и запомня от целевата аудитория. Според нас компаниите, които имат толкова силен дял на ума, се нуждаят от собствен подход към разработването на уебсайтове.

Правилното брандиране се основава на последователност и последователност. Това не означава, че 10-годишен сайт не може да бъде променен. Въпросът е, че има определена основа, която никога не се променя – платформата на марката. Тази концепция включва: философията на компанията, нейната идеология, начини за работа с клиенти и партньори, отношение към нейния продукт, формата и естеството на комуникациите и много други. За да се комбинират тези значения, се използват 3-4 характеристики: ключова стойност или ключови стойности на марката.

Не помним съдържанието на рекламните съобщения, не знаем пълната продуктова гама на която и да е марка и т.н. Но след няколко срещи със силна и последователна марка, ние формираме някакъв умствен образ, сензация, буквално двойка на значения, които го характеризират. Например: „силен и весел“ или „атлетичен и арогантен“. И ако тези идеи съвпадат с ключовата стойност на марката, тогава компанията е изградила правилната комуникация, която работи в дългосрочен план.

Сайтът е един от основните комуникационни канали. Ето защо, той трябва да съответства възможно най-близо на ценностите на марката, да излъчва нейната идеология и философия. Това не означава, че сайтът трябва изобщо да се превърне в своеобразен разказ за мисията и красиви снимки. Ако вашата компания е лидер в продажбата на резервни части в Урал, тогава имате нужда от мощен каталог с десетки хиляди номенклатури. Но как ще изглежда, какви интерфейси ще има и как ще работят, трябва да зависи от основните ценности на вашата марка и чак тогава от техническите изисквания. В този случай изпълнението винаги трябва да следва ясна и силна идея.

За да работите на това ниво, трябва да се потопите много тясно в бизнеса на клиента, да проучите реалните проблеми, които проектът трябва да реши, да потърсите и използвате прозренията на всички групи от целевата аудитория (както външна, така и вътрешна). Специалистите на агенцията трябва да могат да намират и формулират реални ценности на марката, които ще се превърнат в референтни критерии за всички участници в процеса: дизайнери, дизайнери, програмисти и др. Освен това, правилната платформа за марка позволява на клиентите да правят това, което обикновено е много трудно за тях да направят: наистина оценявам визуалната концепция на сайта. За да направите това, просто се запитайте – създава ли дизайнът на сайта правилното впечатление, съобразено с основните ни ценности? В крайна сметка не можете да прикачите интерпретатор към всеки монитор.

Брандирането с дигитално е уеб разработка, която поставя високи изисквания към агенция или студио. Специалистите на компанията трябва да имат богат опит и сериозни познания едновременно в три области: брандиране, дизайн и уеб технологии. Но най-важното е, че те трябва да могат да слушат и чуват своите клиенти, защото само като разберете истинския проблем на хората, можете ефективно да го разрешите. Резултатът от тази работа е не просто уебсайт, а ядрото на последователна и последователна система за комуникация с марката. Тъй като сайтът днес е основната точка за контакт с потребителите в дигиталната среда.

Rate article
Дигитален Маркетинг
Add a comment