Seo оптимизация за YouTube

Seo оптимизация на видео в YouTube

Вече знаете как да създадете YouTube канал и да качите видеоклип към него. Но как да получите повече гледания на вашите видеоклипове? Един от начините за това е оптимизацията на видеото в търсачката. Целта е по-високи позиции, когато се показват в търсенето в самия YouTube и в търсачките.

За да постигнете тази цел, се нуждаете от правилната SEO-оптимизация на видеоклипове в YouTube. В тази статия ще разгледаме стъпка по стъпка как да оптимизираме независимо видеото за търсачките и какви фактори трябва да се вземат предвид.

Търсене на фактори за класиране на видео

Преди да преминем към SEO оптимизация, нека да разгледаме какви параметри на клиповете се оценяват от търсачката.

Един от ключовите фактори е средното време за гледане. Като се има предвид това, по-добре е да правите кратки видеоклипове за 4-8 минути, а ако искате видеото да стане вирусно, след това 1-2 минути точно.

Ключова фраза в заглавието . Името на видеоклипа трябва да съответства на израза, с който най-често ще се търси (статистика на заявките в YouTube може да се гледа в Google Trends ).

Ключови думи в описанието и таговете. Той е почти като Описание при оптимизиране на страница в сайта.

Брой прегледи. Колкото повече гледания, толкова по-популярен видеоклип и по-високо се показва.

Броят на връзките към видеоклипа. Включването на връзка ще бъде разгледано, ако видеоклипът е публикуван на който и да е сайт.

Брой видео споделяне в социалните мрежи.

Броят на абонатите на канала. Ако други фактори са равни, като например броя на гледанията, видеото от канала с голям брой абонати ще бъде показано по-горе.

Коментари под видеото. Колкото по-активни потребители в коментарите, толкова по-добре.

Съотношението на харесвания и нехаресвания. Системата изчислява съотношението харесвания към нехаресвания, като по този начин определя рейтинга. Този индикатор показва колко интересно е самото видео и доколко е актуална темата.

Стъпка по стъпка SEO видео оптимизация в Youtube

За простота сме разделили на стъпки целия процес на SEO-оптимизация на видео в Youtube. Когато започвате да оптимизирате видеоклипове, не забравяйте, че в случая с видеото основното е съдържание, полезност и качество. Ако наречете видеоклипа „Как да спечелите пари в Youtube“ и в същото време качите видео, разказващо за животни и или друго нещо с измами, такъв видеоклип няма да бъде показан при търсенето.

Сега нека измислим малка задача, според която трябва да оптимизираме видеото. Да кажем, че това видео е от онлайн магазина за велосипеди VeloTron, който ви казва какво да търсите при избора на велосипед.

Етап 1:

Ключови думи в заглавието на видеоклипа

Когато търсим, първото нещо, на което обръщаме внимание е името на видеото. Правилното заглавие на видеоклипа ще определи колко ще може да се кликва. Затова при компилиране на заглавие на видеоклип трябва да се вземат предвид три фактора:

спазване на ключови думи;

привлекателност;

спазване на съдържанието.

Освен това заглавието трябва да бъде сбито, за предпочитане до 70 знака (директно като заглавието ). И така, ето какво имаме:

„Как да изберем мотор на стойност до 2000 лв?“

Това заглавие съответства на съдържанието, има ключова дума и е привлекателно за потребителя, тъй като има специфики.

Стъпка номер 2:

Описание за оптимизирано SEO видео

Описанието е показано под самия видеоклип в YouTube и също така се показва като фрагмент в резултатите от търсенето. Ограничението за броя на знаците е 1000 знака с интервали, но най-важното е, че трябва да се поберат в първите 100-120 знака.

Ключова фраза

факти;

връзка към сайт или социални мрежи.

Това ще бъде показано в предварителен преглед на описанието, останалото ще бъде скрито под бутона „Още“, което означава, че ще бъде взето предвид при търсенето в по-малка степен.

Получихме толкова кратко описание:

„Научете се за 5 минути как да изберете страхотен мотор само за 2000 лв. оценявайки го по 10 основни параметъра. Нашият абсолютен лидер тук е _____ »

Освен това можете да добавите още текст с въвеждането на ключовата дума в различни декласирания и случаи, LSI-заявки и други нискочестотни заявки, които са подходящи за темата.

Стъпка номер 3:

YouTube маркери за видео

Препоръчваме да използвате 1-2 думи като маркери за видеоклипа. В самото начало, посочване на ключовата дума, по която ще се популяризира видеото. Не е необходимо да поставяте най-популярните тагове, които не са свързани със съдържанието на видеоклипа или с темата за популяризиране.

Маркерите трябва да бъдат разделени със запетаи. Напишете не повече от 20-25 маркера, в зависимост от самото видео. За да определим кои маркери да използваме за нашето видео за избор на велосипеди, нека да разгледаме конкуренцията.

Въвеждаме съответната заявка и отваряме първия видеоклип (TOP-1) в нов раздел.

Щракнете с десния бутон и кликнете върху “Преглед на кода на страницата”.

След като страницата с кода се отвори, натиснете „Ctrl + F“ и въведете „ключови думи“ в изскачащото поле за търсене на страницата .

Фигурата показва кои маркери е използвал авторът на това видео. Можете да ги добавите към списъка в отделна таблица или просто да ги екранирате.

Използвайки същия алгоритъм, гледайте още 4-5 видеоклипа и съставете списък с тагове, чрез които те се пресичат и добавят към вашето видео.

Абсолютно бихме използвали следните тагове:

„Велосипед, как да изберем мотор, преглед на мотора, мотор, цена на моторите“

Стъпка 4:

Категория видео

В секцията, наречена Разширени настройки, изберете подходящата категория видео. В същото време самото видео трябва да съответства напълно на определената категория, за да влезе в секцията, подобна на YouTube. А избраната категория съдържа възможно най-малко видеоклипове от конкурентите.

Стъпка номер 5:

Корица за видео

За да увеличите кликането на видеоклипа, препоръчваме ви да използвате изображение, което не се генерира автоматично от YouTube като корица, но създайте свое собствено. Услугата Canva ще ви помогне в това – там ще намерите специален формат за създаване на визуализации за видеоклипове в YouTube.

На корицата можете да споменете основните теми, които ще бъдат обхванати във видеото или просто да напишете заглавието на самия видеоклип.

Видеоклиповете, публикувани в YouTube, са много добре класирани от търсачките, така че в никакъв случай не пренебрегвайте SEO-оптимизацията на видеото. Това е допълнителен трафик и допълнителни изгледи.

В заключение трябва да се добави какво още може да се направи за популяризиране на канала в YouTube:

Красив дизайн на канала.

Лого на канала.

Коментирайте на други канали, за да ви коментирам в отговор.

Обществен канал във Instagram и Facebook.

Ако имате уебсайт, вградете видеоклипа в най-гледаните страници.

Публикувайте видеоклипове в сайтове като Pikabu, Yaplakal, Surfingbird и др.

Rate article
Дигитален Маркетинг
Add a comment