Изработка на сайтове – какви са цените у нас?

Изработка на сайтове - какви са цените у нас? Уеб дизайн

Сумите за изработката на уебсайтове могат да варират в големи интервали. Съществуват множество променливи, които определят цената на даден уебсайт. Средно голям сайт може да бъде създаден от агенция като започне от около 2000лв, чак до 20 000+лв. За точното определяне на тази цифра взимат участие фактори като големината на сайта, нишата на бизнеса за който се създава и много други. Най- важните особености за поръчителите може би са съотношението качество-цена и времето, за което ще бъде изработен сайтът. Разбира се, Вие ще имате и е препоръчително да имате и други свои изисквания за собствения Ви сайт. Има обаче николко основни детайла, които определят каква ще е цената за изработката. Като започнем от дизайна, специфичните функции за сайта (плъгини и др.), обема съдържание (страници и текст) и CMS системата.

Изработка на сайтове - какви са цените у нас?

Избор какъв да бъде дизайна на Вашия уебсайт

Първата стъпка е да се избере дизайна на Вашия сайт, където ще Ви бъдат предложени най- често два варианта – да бъде индивидуална и уникално създаден за Вас или той да бъде направен по шаблон на дадена платформа. Всеки от двата избора си има своите предимства и недостатъци. Лесно се подразбира, че индивидуалният подход към направата на сайт е винаги по- добра и качествена, но тя и по- скъпа. Най- често този вид сайтове се създават за големи фирми, който имат множество продукти и искат да изглеждат уникално в своята ниша на бизнеса. По този начин се налагат тенденции на бранда, като сайтът им не е подобен на никой друг.

Другата опция, която е да изберете създаването на сайт по шаблон не е никак лоша. Тя е много по- бюджетна и за по- малките и средни бизнеси може и ще свърши достатъчно добра работа. Намирането на подходяща агенция или човек за направата му обаче е съществено значение. Адекватните разработчици ще намерят ще се ориентират около Вашия бюджет и ще Ви консултират как е най- добре да се постъпи. Изборът обаче на този дизайн има и още минуси освен индивидуалността. Понякога платформите, на които се правят сайтовете имат ограничени за плъгините и не всеки от тях работи правилни с всички останали. Това само по себе си е достатъчно да създаде достатъчно проблеми. Разбира се, имат и други решения за тези проблеми, но те са свързани с допълнително време и финанси. Важно е да се отбележи обаче, че най- често и при правилния избор на плъгините нещата сработват.

Още една особеност при дизайна е се обърне внимание на адаптивността на сайта. Все повече хората използват мобилните си устройства за търсене и посещение на сайтове в интернет. Именно и за това всеки сайт, който иска да остави посетителите си доволни трябва да бъде оптимизиран както за настолни компютри, така и за телефони и таблети.

Какъв CMS да изберем при изработката на сайт?

Този избор се прави сравнително лесно и пряко свързан с дизайна на сайта. Най- значителен и може би единствен факто за определяното на този казус е размерът на Вашия бизнес и на какво ще искате да бъде способен сайтът Ви.

Най- често избираната CMS е WordPress, на която са създадена почти 45% от всички уебсайтове по данни за 2021 година. Цените за изработка на сайт са много по- ниски, времето за създаване е сравнително по- кратко и управлението е в пъти по- лесно. Ако изберете тази или някоя от другите системи Вашия сайт ще бъде направен по шаблон, който е най- подходящ за Вашия бизнес. Системата позволява сравнително лесно оптимизиране за Google, както и други настройки, които правят сайта бърз и удобен. Голям плюс при тази система е че много често собствениците успяват сами да управляват сайта си.

Необходимите функционалности на сайта

Третият фактор за определянето на цената е това какви функции искате да имате във Вашия сайт. Влияние върху това ще има нишата, в която се намира бизнеса Ви и тя може да служи като ориентир какво да вмъкнете. Ако например сте голям хотел или резиденция, ще имате нужда от резервационна система и регистрационна секция за потребители. Мултиезичността също е специфична функция.

Когато CMS системата на сайта Ви е индивидуална и направена за Вас, няма особени проблеми със сработването и поставянето на различни видове функции. Но ако избирате WordPress, както е по- голяма част от случаите започват да се появяват особености. Има правило при създаването на сайтове на WordPress. И тя е тази, че колкото по- малко плъгини има сайтът, толкова по- надежден е той. Основен принцип това да се случи е използването на заплатени плъгини, а безплатните които са достъпни в платформата на WordPress. Те често не сработват заедно и се чупят. За това е силно препоръчително да изберете специалист или агенция, която работи със заплатените версии. Това можете да разберете, като просто попитате хората, с които работите.

Написване на съдържание в сайта

Много често този написването на информацията във Вашия сайт ще отнеме по- голямата част от времето за изработка. Но тя ще бъде и от може би най- голямо значение. Търсачките обръщат внимание все повече на съдържанието и колко полезно е то на посетителите и потребителите. Тези детайли се отчитат от търсачките. Съдържанието в сайта е пряко свързано с Вашия бизнес, именно за това е много важно да се вземе предвид в коя ниша оперира той. Ако сте в по- особена и специфична ниша като дентална медицина, право и други е много възможно да се наложи самите Вие или друг специалист да подаде правилната информация на разработчиците. Фирмените данни и история, които ще бъдат поставени в сайта също ще е добре да бъдат предоставени от Вас. Съдържанието има голямо влияние върху определянето на цената за изработката на сайт. Когато излязат допълнителни разходи като заплащане на трети лица за текст например.

Заключение за изработката на сайтове и определянето на цената

Споменатите и описани фактори винаги могат да имат допълнения и различия. Може би най- важно е да се разбере, че за правилното и качественото осъществяване на проекта е двустранната работа. Вие като поръчители е силно препоръчително да питате и предоставяте нужната информация навреме и адекватно. Важно, е също при поръчката на сайта Вие да бъдете максимално конкретни в това, което искате за да могат специалистите да имат добра ориентация. Това ще им позволи и да дават добри съвети.

Изборът на човек или агенция за работа също ще бъде много важен. Добре е да направите по няколко запитвания към хора или агенции. Обърнете внимание на това колко подробно Ви отговарят и какви съвети Ви дават. И последно, но не и по важно трябва да сте наясно, че притежаването на уебсайт не е просто създаването му. Има много последващи оптимизации и доработки, които се правят. Това ще позволи Вашия сайт да бъде максимално полезен за Вас, като Ви носи посетители и клиенти.

Rate article
Дигитален Маркетинг
Add a comment