Силата на дигиталния маркетинг през 2021 година

Дигитален маркетинг - тенденции Онлайн Маркетниг
Силата на дигиталния маркетинг през 2021 година
Trends – Digital Marketing

Дигитален маркетинг и Covid-19

За всички ни е ясно, че пандемията от COVID-19 не остави незасегната област от живота ни. Мерките и ограниченията обаче, промениха не само начина ни на живот, но и този, по който фирмите управляват своя бизнес. Почти година, след обявяването на пандемията, повечето от нас все още продължават да работят от домовете си, или поне през повечето време, а тази тенденция е на път да се превърне в стандарт. Можем ли обаче по този начин да придобием нови клиенти, да задържим старите и да генерираме повече трафик и приходи? Може би ще се наложи да забравим всичко, което сме прочели преди началото на пандемията и до изградим нова стратегия, подходяща за новата реалност, в която живеем.

Разбира се и през тази година поддръжката на съдържанието трябва да остане на фокус, а публикациите в блогове и социални мрежи продължават да бъдат ефективен начин за постигане на дългосрочна стойност, но какво се промени по отношение на уникалното съдържание?

Освен подходящо и разбира се качествено, вашето съдържание трябва да стане и интерактивно, тъй като тенденцията е за увеличаване на заявките за гласово търсене, търсене по изображения и развиване на машинното обучение. По този начин едно интерактивно съдържание под формата на анкети, състезания, виртуална реалност, реклами, които изискват дадени реакции от потребителя, или какъвто и да било начин на взаимодействие, могат да се превърнат в ефективен инструмент за създаване на идентичност на марката, привличане на внимонието на аудиторията и не на последно място предаване на послания към потребителите. Не трябва да подценяваме и видеосъдържанието, след като световни събития като олимпийските игри например, останаха на заден план в пандемията. Затворени в домовете си, хората все по-яростно искат да получават информация, а видео маркетингът е точният инструмент за тази цел.

Именно по тази причина, той ще се конкурира със съдържанието, базирано на текст и вероятно ще спечели битката през 2021 година. В полза на видео маркетингът работят мощни инструменти като способността да привлича внимонието, да ангажира и радва публиката, а развитието на мрежите и хардуерът, го правят все по-достъпно и предпочитано, спрямо текстовото съдържание. Най-достъпните средства са смартфоните, превърнали се вече в неразделна част от живота ни от гледна точка на комуникация, забавление, работа и информация, и именно те са и най-мощният канал за разпространение на видео съдържание към потребителите.

Съвременният видео маркетинг е комбинация от изкуствен интелект, маркетинг и стрийминг на живо и създава мощен визуален инструмент за получаване на повече ангажираност и подобряване на клиентското изживявяне в дигиталните платформи.

Актуални тенденции – примери

Като пример спокойно можем да посочим TikTok и Reels, където кратките видеореклами стават все по-популярни през 2021 година, особено сред младежката аудитория. Наред с това можем да предложим уебинари, 360-градусови реклами и VR семинари на живо за все по-завладяващ видео маркетинг.

Друг аспект на дигиталния маркетинг са гласовите асистенти, чиято популярност бавно, но сигурно продължава да нараства, след като принудени от пандемията, хората търсят, пазаруват и все повече си взаимодействот със своите мобилни устройства. Затова и непременно трябва да се обърне внимание на използването именно на гласово търсене при изграждане на маркетингови стратегии и създаване на съдържание в новата реалност, в която живеем. За целта разговорът трябва да е фокусиран върху тона и ключовите думи, тъй като заявките за гласово търсене често дават по-малко резултати, от тези, базирани на текст.

С увеличаването на потребителските профили за гласово търсене, търговците ще откриват все повече стойност в изучаването на минали търсения и покупки, изработвайки своя собствена и персонализирана SEO стратегия, базирана на навиците и предпочитанията на клиентите. Затова и е добре да си гарантирате, че вашият сайт е оптимизиран за гласово търсене.

Персонализираните реклами

Що се отнася до персонализираните реклами, те продължават да бъдат мощен инструмент, на който потребителите реагират, ако са уместни за тяхната натура. Всъщност в наши дни всичко трябва да е персонализирано, за да изпълнява своята цел, а маркетолозите разчитат на изкуствения интелект, за да определят целевите аудитории и да им изпращат подходящите послания.

Автор на статията: Десислава Танева-Спасова, W-SEO.com

Rate article
Дигитален Маркетинг
Add a comment